We Talk About Business
Business issues
4717
, 7 2016
13:28

Κυκλοφορε απ τις εκδσεις Μιχλη Σιδρη! 

 

 

 

Login Capital.gr
2

 
604
, 14 2016
18:30

Δημτρης Τιμοθετος

Ηγεσα, Ηγτης, Ηγετικς ικαντητες, διαφορ Manager και Ηγτη. Πσα ρθρα και βιβλα χουν εκδοθε – και πσα θα εκδοθον ακμα- σχετικ με τα παραπνω; Πσοι συγγραφες, ακαδημακο και μη, χουν ασχοληθε με το θμα; Η απντηση γνωστ σε λους μας. Πρα πολλο! Και μως! Κατ την προσωπικ μου ποψη το θμα θα μας απασχολε για πολ καιρ ακμη.

Μσω και του ρθρου αυτο, αποφσισα να καταθσω την ποψ μου η οποα αποτελε προν πολυετος μελτης αλλ και προσωπικν εμπειριν και διαπιστσεων. Με το πρασμα του χρνου η επαγγελματικ μου πορεα με οδγησε στο να συνεργαστ με πολλος, πρα πολλος, που ετε πστευαν τι ταν ηγτες αλλ δεν ταν ετε εχαν ηγετικ χαρακτηριστικ τα οποα δεν γνριζαν τι εχαν και δεν καλλιργησαν ποτ.!

Κατ την ποψ μου λοιπν, τα βασικ στοιχεα που πρπει να συγκεντρνει νας ηγτης εναι τα εξς 6:

-1- Μη φοβστε να τσαλακστε την εικνα σας

Οι περισστεροι που χω γνωρσει, σως και αρκετο απ αυτος που εσες χετε γνωρσει, φοβονται εξαιρετικ για την εικνα τους. Τη διαφυλττουν σαν κρη οφθαλμο. Φοβονται μην την τσαλακσουν. Μα γιατ; Δεν εναι νθρωποι; Εναι θεο; Δεν κνουν λθη; Και ποιος εναι αυτς που τα γνωρζει λα και τα κνει λα τλεια σε βαθμ που να μην κνει λθος; Η απντηση εναι προφανς μονολεκτικ: Καννας!! Το να παραδεχτε κανες το λθος του δεν του τσαλακνει την εικνα. Το να παραδεχτε κανες λανθασμνη συμπεριφορ δεν του τσαλακνει την εικνα. Το να αποδεχτε κανες την πρταση συνεργτη του δεν του τσαλακνει την εικνα. Το να παραδεχτε κανες τι σως κποιες φορς λειτουργε ως μ@λ@κ@ς δεν του τσαλακνει την εικνα. Το αντθετο, την ενισχει. Και αυτ γιατ ττε και μνο ττε οι νθρωποι που πλαισινουν τον ηγτη αντιλαμβνονται πλρως τα βαθτερα και ποιοτικ στοιχεα του χαρακτρα του και ξρετε τι; Τον εκτιμον ακμα περισστερο. Αν διαφωνετε με τα παραπνω και εστε ηγτες, το μγεθος της ομδας δεν χει σημασα, ττε φροντστε την εικνα σας πως την φροντζετε ως σμερα. Αποφγετε τα παραπνω αλλ μην προχωρσετε και την ανγνωση. Αν μως εστε ηγτης που συμφωνετε με τα παραπνω ττε τσαλακστε την εικνα σας φοβα!

-2- Μιλστε 30% Ακοστε 70% 

Πολλο εναι αυτο που αρσκονται στο να χουν ακροατριο. Μιλνε διαρκς και ακατπαυστα. Και το λγο χρονικ διστημα που δεν κινον τα χελη τους απευθυνμενοι κπου λλου, γιατ κποιος λλος κουν τα δικ του χελη εκφρζοντας την ποψ του, αυτο μιλον με τον εαυτ τους προετοιμζοντας την επμενη τοποθτηση τους για την ακρβεια το επμενο λογδριο τους. Και φυσικ δεν χουν ακοσει τποτα!! Πιστεετε αλθεια τι αυτ δεν γνεται αντιληπτ απ τους υπολοπους; Πιστεετε τι κρνεται θετικ; Και τελικ πιστεετε τι κποιος με αυτ το στοιχεο εναι ηγτης; Αυτς ο λτρης της φωνς του δεν μπορε να εναι ηγτης. Αυτς ο λτρης της φωνς του δεν θα στηρξει ποτ τους ανθρπους του. Αυτς ο λτρης της φωνς του δεν θα στηριχθε ποτ απ τους ανθρπους του. Συνεπς δεν μπορε να εναι ηγτης. Ο ηγτης πρπει να ακολουθε τον χρυσ καννα, να μιλ το 30% του χρνου του και να ακοει με ενσυνασθηση το 70%. Γιατ; Απλ η απντηση. Ακμα και ο Θες ακοει, σπνια μιλει. Ακοει και στηρζει. Γιατ γνωρζει τι το ανθρπινο Ον χει ανγκη να ακογεται. χει ανγκη να αισθνεται τι του δδεται σημασα. Αντθετα δεν χει καμα ανγκη να ενισχει διαρκς το αρρωστημνο εγ του οποιουδποτε νομζει εαυτν ηγτη.

-3- Be to the point. 

Και ββαια το 30% του χρνου που θα καταναλωθε σε λεκτικ επικοινωνα του ηγτη θα πρπει να εναι μεστ και σντομο. Χωρς πλατισματα, σκοπες επαναλψεις των λεγομνων του και χωρς συγκεκριμνο προορισμ. Ο λγος του θα πρπει να εναι μεστς και τα μηνματα που εκπμπει πρπει να χουν ξεκθαρο χαρακτρα και διαδρομ. Διαφορετικ δεν μπορομε να μιλμε για ηγτη! Για κτι λλο σως, χι μως για ηγτη.

-4- Φροντστε τους ανθρπους σας

Ηγτης χωρς ανθρπους τι εδους ηγτης εναι; Σε πια συνομοταξα ανκει; Απ την λλη ηγτης που δεν φροντζει τους ανθρπους του τι εδους ηγτης εναι; Και στις δο περιπτσεις ο παρονομαστς εναι κοινς. Δεν μιλμε για ηγτη. Μιλμε για να λλο εδος! Ο πραγματικς ηγτης οφελει να φροντζει τους ανθρπους του. Και οφελει χι γιατ πρπει. χι, πρπει δεν υπρχει. Τους φροντζει γιατ αισθνεται και αντιλαμβνεται πλρως το πσο βαρ φορτο φρει. Φροντζει τους ανθρπους του συνειδητ παρχοντας τους λα τα απαρατητα εφδια, μεταφορ τεχνογνωσας, κλυψη συναισθηματικν αναγκν μσω ειλικρινος αναγνρισς τους, επιβρβευσης κλπ. Ηγτης ο οποος νοιζεται και φροντζει μνο για τον εαυτ του ττε απλ φρει τον ττλο καταχρηστικ. Αν ανκετε σε αυτν την κατηγορα σας προτρπω - για μα ακμη φορ- να μην συνεχσετε την ανγνωση αυτο του ρθρου γιατ αυτ το ρθρο σας εναι παντελς χρηστο! Αν μως δεν ανκετε στην κατηγορα αυτ ττε αρχστε να σκφτεστε τι καλτερο μπορετε να κνετε για τους ανθρπους σας απ σμερα κιλας.

-5- Μη δνετε συμβουλς. Δρστε!

Ο George Courteline, Γλλος συγγραφας, εχε πει: Να δυσπιστες στις συμβουλς, αλλ να ακολουθες τα καλ παραδεγματα. Σκεφτετε ως συνεργτες ενς ηγτη. Τι σας λκει περισστερο; Μα συμβουλ απ τον ηγτη σας το να σας δεχνει τον δρμο διανοντας τον μαζ σας; Και τι εναι προτιμτερο; Το να σας δσει απλ μα οδηγα να σας κατευθνει προς τη σωστ οδ μπρακτα; Η απλ χοργηση συμβουλν κατ την προσωπικ μου ποψη αποτελε μα παθητικ στση. Μα στση τπου εγ ο σοφς θα σου πω τι πρπει να κνεις! για εμνα προσωπικ αυτ η στση δεν εναι στση ηγτη. Για εμνα προσωπικ η στση του ηγτη θα πρπει να εναι ενεργητικ περπατντας το μλι μαζ με τον συνεργτη του. χει κοιν χαρακτηριστικ με το lead by example σως σκεφτε κποιος. Η διαφορ εναι στη διρκεια. Το lead by example μπορε εναι αυτοτελς , η δρση μως εναι διαρκς!

-6- Προετοιμστε τον επμενο Ηγτη.

Ο ηγτης θα πρπει να γνωρζει το πτε πρπει να αποχωρσει και να δσει τη θση του στον επμενο ηγτη. Τον ηγτη που ο διος χει προετοιμσει. Και τον προετοιμζει απ την αρχ της θητεας του αφο πρτα τον ξεχωρσει μσα απ το πλθος των συνεργατν του. Το γιατ τρα θα πρπει να προετοιμζει τον επμενο ηγτη της ομδας του δεν θα το απαντσω. Οι απαντσεις εναι μπροστ σας και βρσκονται στις γραμμς αυτο εδ του ρθρου. Αλθεια, τις διακρνετε;

 

 
2
       e-mail
370
, 14 2016
18:27

Δημτρης Τιμοθετος

Νκη! Μα ννοια γνωστ σε λους. Μια ννοια που γενν πλθος συναισθημτων σε αυτν που τη βινει. Μια ννοια που συνθως αφνει μια ιδιατερα γλυκι γεση!

Εναι μως πντα τσι; Και εμαστε πντα σε θση να αντιλαμβανμαστε το πτε χουμε μα καθαρ νκη και το πτε χουμε μια Πρρειο νκη; 

Εμαστε πντα σε θση να αντιλαμβανμαστε το πραγματικ κστος μας νκης; Και τελικ εμαστε σε θση να αντισταθμσουμε τα οφλη που απορρουν σε σχση με το κστος της; 

Πολλ τα ερωτματα που καλομαστε να απαντσουμε. Πολλ και αναπντητα καθς, αντικειμενικ, καννας απ εμς δεν τα θτει στον εαυτ του. Ο στχος εναι νας. Η νκη! Και μπρος στην κατκτηση της δεν συνυπολογζουμε καννα κστος! 

χοντας δσει αρκετς "μχες" χω διαπιστσει τι σπνια το κστος μας νκης εκτιμται. Και δεν αναφρομαι μνο σε επαγγελματικς νκες. χι απαρατητα. Μικρς μεγλες "νκες" κερδζουμε καθημεριν σε λες τις εκφνσεις της ζως μας. 

Τη στιγμ αυτ, τη στιγμ που γρφω αυτς τις γραμμς, μου ρχονται κατ νου λες οι "νκες" που χω κατακτσει. Και παρλληλα συμβανει κτι μαγικ! Μου ρχονται στο νου και οι "ττες" που χω υποστε, οι οποες παρεμπιπτντως εναι αρκετς! 

Ας βλουμε μως τα πργματα σε μια σειρ. Ετε μιλμε για μχη ετε μιλμε για πλεμο το αποτλεσμα εναι ετε νκη ετε ττα. Σωστ; ταν επιλγουμε τη μχη που θλουμε να δσουμε προετοιμαζμαστε για ναν και μνο σκοπ. Τη Νκη. Και συνθως πεθουμε τον εαυτ μας τι η νκη αυτ εναι απαρατητη για να.......... ποικλουν οι λγοι και διαφρουν αν περπτωση! Τι σημανει αυτ; τι χουμε δη κνει το απαρατητο setup, χουμε δημιουργσει το απαρατητο attitude  στε να κατακτσουμε το ζητομενο. Ως εδ καλ. Το  θμα αρχζει να γεννται ταν το attitude επιδρ στη λογικ. Ττε αυτ που συμβανει εναι να επλθει η τφλωση η οποα δεν μας επιτρπει να διακρνουμε αν πρπει να κερδσουμε τη νκη αυτ χι!

Και ακμα χειρτερα. ταν τελικ νικσουμε δεν προχωρμε σε απολογισμ της νκης. Μνουμε στη νκη. Αυτ μπορε να συμβανει για δυο λγους. Ο πρτος λγος - και προφανς- εναι τι δεν ενδιαφερμαστε, αρκε που νικσαμε! Ο δετερος λγος, ο λιγτερο συχν απαντμενος, εναι τι αν προχωρσουμε σε απολογισμ της νκης σως καταλξουμε τι η νκη αυτ εχε, συγκριτικ, μεγλο κστος. Ττε σως παραδεχτομε στον εαυτ μας τι Νικητς δεν εναι πντα αυτς που Κερδζει! 

Και  ττε θα κνει την εμφνισ του το χαρακτηριστικ που ονομζεται « η κατρα του νικητ»! Τι σημανει αυτ; τι ετε δεν πρεπε να κατακτσουμε τη νκη αυτ ετε τι μποροσαμε να την κατακτσουμε με λιγτερες απλειες και ρα με περισστερα οφλη! Τι συνεπγεται μα ττοια διαπστωση σε βαθτερο εππεδο; η επιφνεια, ο κκλος, ο περγυρος γενικ, θα μας θεωρε νικητς. Βαθι μως μσα σε αυτν που θα προχωρσει σε αυτ τη διαπστωση η γεση της νκης δεν θα εναι και τσο γλυκι. Και σο περισστερες οι απλειες στο βωμ επτευξης της νκης, σο βαθτερη η διαπστωση, τσο περισστερο δυσβσταχτο το συνασθημα της κατρας του νικητ!

Θα αναρωτηθε κανες τρα. Και τι πρπει να κνω; να μην δνω καμα μχη; να μην στοχεω στη νκη; και ββαια χι εναι η απντηση. Αυτ που πρπει να κνουμε εναι να επιλγουμε τις μχες που καλομαστε να δσουμε. Τα κριτρια εναι υποκειμενικ. Η μχη που δεν εναι σημαντικ για εμνα για κποιον λλον εναι εξαιρετικ υψηλς σπουδαιτητας. Στο πλασιο αυτ, το κοιν χαρακτηριστικ εναι να. σοι καλονται να δσουν μχη, σε ποιο εππεδο, δεν θα πρπει να επιτρπουν την εμφνιση της τφλωσης. Δεν θα πρπει να επιτρπουν στο πθος να γνεται εμμον και να επικρατε της λογικς. Γιατ ττε οι απλειες μας θα εναι συγκριτικ μεγαλτερες απ το μγεθος της νκης.

Θα αναρωτηθε, ξαν, κποιος. Μα εναι δυνατν να χουμε νκη χωρς απλειες; και σο μεγαλτερο το μγεθος της νκης τσο μεγαλτερες δεν εναι οι απλειες; και τελικ τι χει σημασα; το πως κρδισες το τι κρδισες;

Ορθ ερωτματα. Νκη χωρς απλειες συμφων τι δεν μπορον να υπρξουν. Μπορον μως να υπρξουν νκες με τις λιγτερες πιθανς απλειες. Και ττε θα μεγιστοποιονται και τα παραγμενα οφλη. Πς θα γνει αυτ; απλ συλλογιζμενοι απ πριν τσο το μγεθος της μχης σο και το μγεθος των οφελν και συγκρνοντς τα με το μγεθος των απωλειν που ενδεχομνως θα χουμε. Να το πω απλ. φανταστετε μα ζυγαρι. Προς ποια μερι κλνει; Το ιδανικ εναι η ισορροπα θα λεγε κανες. Δε γνεται εναι η ποψ μου. Το ιδανικ εναι η σο το δυνατν μικρτερη κλση της ζυγαρις. Οι σο το δυνατν λιγτερες απλειες! 

Στο πλασιο αυτ, το μγεθος της νκης δεν σχετζεται, κατ την ποψ μου, με το μγεθος των απωλειν. Σχετζεται μως με το πθος, με την τφλωση σε δικος μου ρους, για επτευξη της νκης. Νκη με οποιοδποτε κστος δεν εναι νκη! εναι απλ ικανοποηση του εγ μας! χι νκη!

Και ββαια σε αυτν την περπτωση, τελικ ποιος εναι ο νικητς; ο φρων τη νκη ο «ηττημνος»;  Δεν εμαι σγουρος τι μπορ να δσω την απντηση. Πολλς απ τις νκες μου στο πλασιο αυτ αμφισβητονται απ εμνα τον διο. Αλλ και οι ττες που χω υποστε τελικ σως να μην εναι ττες. Την απντηση θα δσει ο μεγαλτερος των κριτν, ο Χρνος!

 

 
2
       e-mail
392
, 14 2016
18:17

Δημτρης Τιμοθετος

Το Downsizing αποτελε μθοδο αναδιρθρωσης των εταιρειν και πραγματοποιεται κυρως σε δο περιπτσεις. Η πρτη εναι αυτ της γενικευμνης αρνητικς οικονομικς συγκυρας και η δετερη περπτωση της ειδικευμνης, δηλαδ της αρνητικς οικονομικς απδοσης ενς οργανισμο που λειτουργε σε θετικ οικονομικ περιβλλον. 

Στη σημεριν οικονομικ συγκυρα, η οποα εναι παρατεταμνη, λο και συχντερα παρατηρεται το φαινμενο του Downsizing στους οικονομικος οργανισμος.  

Μσω του περιορισμο των εξδων γνεται προσπθεια ανκαμψης των οικονομικν δεικτν και κυρως των δεικτν κερδοφορας. 

Εν η μθοδος εναι παλι και εκτενς χρησιμοποιημνη και εν τα αποτελσματα στους υπλοιπους δεκτες των εταιρειν εναι αποδεδειγμνα αρνητικ ωστσο συνεχζει να εφαρμζεται! 

Παρλα αυτ δεν λω τι εναι λθος. Οτως λλως το θμα αυτ εμππτει στο πλασιο της στρατηγικς που ακολουθε νας οργανισμς, της αρχικς της αναθεωρημνης......

Στο πλασιο λοιπν που αποτελε στοιχεο της γενικς στρατηγικς, τακτικ δηλαδ, δεν μπορ να ισχυριστ τι εναι λθος. Το αντθετο. Λθος μως θα εναι στην περπτωση ετε που δεν αποτελε τακτικ ετε ακμη χειρτερα δεν υπρχει ολοκληρωμνη στρατηγικ. 

Στις περιπτσεις αυτς τα αποτελσματα του Downsizing εναι καταστροφικ. Και δεν κινδυνολογ καθλου. Οι επιπτσεις ενς Downsizing εναι πραγματικ καταστροφικς. Οι εταιρεες δεν εναι εκολο να ανακμψουν. Ιδιατερα σε εππεδο πωλσεων και διαμορφομενων σχσεων του οργανισμο.

Για ποιον λγο σως αναρωτηθε κποιος. Ας το αναλσουμε λγο περισστερο. Το Downsizing συνδεται, κατ κριο λγο, με τη μεωση προσωπικο. Σωστ; Μεωση προσωπικο η οποα ωστσο δεν συνεπγεται και μεωση υποχρεσεων αυτν που μνουν. Το αντθετο. Οι εργασες που προκπτουν, ως αποτλεσμα του Downsizing, θα ανατεθον στα εναπομνοντα μλη του οργανισμο. 

Αυτ με την σειρ του θα επιφρει μα σειρ αλλαγν. Η κυριτερη εναι η μεταβολ στους δεκτες παραγωγικτητας. περ σημανει αλλαγ τσο στην αποτελεσματικτητα σο και στην αποδοτικτητα! 

Τα προβλματα θα αρχσουν να διαφανονται αρχικ στις εσωτερικς ισορροπες και στη συνχεια στο εξωτερικ περιβλλον της εταιρεας. Με λγα λγια οι αλλαγς αυτς θα επηρεσουν το σνολο των stakeholders των εταιρειν. Και ββαια θα επηρεσουν αρνητικ. Προσωπικ δεν χω διαπιστσει το αντθετο, μχρι σμερα τουλχιστον. 

Στις περισστερες περιπτσεις το Downsizing απλ πραγματοποιεται. Δεν ακολουθεται απ καννα σχδιο ανκαμψης επ του συνλου των λειτουργιν. Παρατηρεται ανεπασθητη μεταβολ στους δεκτες κερδοφορας και ττε το πρισμα εναι τι το αποτλεσμα του Downsizing εναι θετικ. Αυτ μως κρβει να μεγλο πρβλημα. 

Ποιο εναι το πρβλημα; Ας υποθσουμε τι μα τηλεραση χει 5 εκ pixels. Αυτ τα 5 εκ pixels λειτουργον συμπληρωματικ το να στο λλο και το αποτλεσμα εναι μια ενιαα εικνα, εικνα που εμες παρακολουθομε. 5 εκ. Pixels λειτουργον συμπληρωματικ και παργεται εικνα. Τι θα γνει μως αν εμες εστισουμε στο 1 εκ pixels; Μπορομε να δομε λη την εικνα; να ισχυριστομε τι βλπουμε λη την εικνα; Προφανς χι!  Γιατ χουμε απομονσει το 80%! ως εκ του τοτου.... Αυτ ακριβς συμβανει και στους οικονομικος οργανισμος. Οι δεκτες κερδοφορας, στη βελτωση των οποων εστιζει το Downsizing, αποτελε μρος της εικνας. χι το σνολο! Και ββαια στο πλασιο αυτ δεν μπορε το business να χαρακτηριστε sustainable! 

Ας το κνουμε λγο περισστερο συγκεκριμνο. Ας προυμε για παρδειγμα ναν οργανισμ ο οποος αποφασζει να υλοποισει  Downsizing στα εξς στοιχεα του οργανισμο. Προχωρε στη μεωση προσωπικο, στην μεωση των προσφορν προς τους πελτες του, στην αλλαγ της πολιτικς διανομς κλπ. Κριος στχος της εταιρεας αυτς εναι η βελτωση των δεικτν κερδοφορας. 

Υποθτουμε δε τι οι παραπνω ενργειες, οι οποες ουσιαστικ αποτελον παρεμβσεις / αλλαγς στο  business model του οργανισμο, πετυχανουν μα βελτωση της κερδοφορας κατ πντε (5%) ποσοστιαες μονδες.  So far so good! 

Ας εξετσουμε μως και τους υπλοιπους δεκτες, πχ των πωλσεων. Στο διο πλασιο υποθτουμε τι οι πωλσεις κατγραψαν πτση της τξης του 30%. Και επσης η παραγωγικτητα (λγω των αυξημνων αρμοδιοττων αν εργαζμενο, πως προαναφρθηκε) κατγραψε αντστοιχη πτση. 

Η εικνα τρα εναι συνολικ. Η αναδιρθρωση κατγραψε 5% βελτωση των δεικτν κερδοφορας (σε εππεδο μικτο κρδους) και 30% απλειες πωλσεων και παραγωγικτητας. Τα δο μεγθη που σημεωσαν αρνητικς αναπτξεις εναι εξαιρετικ δσκολο να ανακμψουν. Και ββαια πιθαν προσπθεια ανκαμψης θα κοστσει πολλαπλ σε σχση με το φελος που δημιουργθηκε! 

Αλλ και πλι. Δεν λω τι εναι λθος. Αν το Downsizing αποτελε μρος της συνολικς στρατηγικς της εταιρεας, που στην περπτωση αυτ αποτελε μρος αναθεωρημνης στρατηγικς, ττε καλς το επιχειρε. Αν μως αποτελε μρος τμματος στρατηγικς χωρς να λαμβνει υπψη λλες παραμτρους του Βusiness Μodel ττε καλ εναι να επανεξετζεται. 

Κατ την ποψη μου οι οικονομικο οργανισμο που καλονται να προυν ττοιου εδους αποφσεις θα πρπει να εξετζουν πρτιστα το Management Model προσπαθντας να εντοπσουν πιθανς αλλαγς στα τσσερα βασικ στοιχεα του. Εστιζοντας αρχικ εκε, οι οικονομικο οργανισμο εναι ββαιο τι μπορον να αποκομσουν σημαντικ οφλη μετακινντας ουσιαστικ τα στοιχεα του ακολουθομενου Management Model απ το παραδοσιακ μοντλο σε εναλλακτικ μοντλα. Συνθως θα καταλξουν, αναλγως και του μεγθους, στην υιοθτηση αλλαγν που θα οδηγσουν σε να Yβριδικ Mοντλο Management. 

Συνθως αλλαγς στο Management Model καθιστον τις εταιρεες ιδιατερα ανταγωνιστικς απολαμβνοντας οφλη μη διακινδυνεοντας την ανπτυξη του οργανισμο. 

Αν κποιος με ρωτσει ποιος εναι ο εκολος  δρμος, η απντηση εναι απλ και μονολεκτικ: Downsizing. Στην περπτωση μως αυτ ξεχνμε την ανπτυξη! Η ανπτυξη βγζει απ το τλμα. χι το Downsizing!

πως αντιλαμβνεστε το θμα εναι πολυδιστατο και δεν εξαντλεται σε μα ανρτηση! 

Και ββαια ο σωστς ττλος του ρθρου δεν πρπει να εναι Downsizing & Growth. Πρπει να εναι Downsizing Vs Growth. 

Με χαρ θα υποδεχτ τις απψεις σας! 

 

 
2
       e-mail
397
, 14 2016
18:12

Δημτρης Τιμοθετος 

Τι εννοοσε ο λληνας σοφς Βας ο Πριηνες* με αυτ του την φρση; μα φρση που στις μρες μας παρνει ολονα και μεγαλτερη αξα σηματοδοτντας χι μνο την σοφα των αρχαων ημν προγνων αλλ και την κεντητα που επικρατε σμερα.

Αρχ νδρα Δεκνυσι.  Σε ελεθερη απδοση στη σγχρονη ελληνικ  "η  ποιτητα του ανδρς φανεται ταν του δοθε εξουσα". 

Προφανς ο μεγλος σοφς της αρχαιτητας δεν εννοοσε τον νδρα με τη φρση του αυτ αλλ τον νθρωπο γενικ. Σε τρεις μνο λξεις, στα αρχαα ελληνικ, συμπκνωσε  να τερστιο θμα αναδεικνοντας παρλληλα την αξα της ακεραιτητας, της ηθικς και των αξιν στη διοκηση.

Μσα απ τις σελδες αυτο του blog  χουμε αναφερθε αρκετς, αν χι πολλς, φορς στα χαρακτηριστικ του Ηγτη και στα δομικ στοιχεα της Ηγεσας.

Πμπολλες αναφορς υπρχουν τσο βιβλιογραφικ σο και ηλεκτρονικ απ γκριτους και αναγνωρισμνους πολτες αυτο του κσμου.

Το θμα χει απασχολσει χι μνο φιλοσφους της Αρχαας Ελλδας - και λλων πολιτισμν- αλλ και νετερους, σγχρονους, ερευνητς.

Στο post αυτ δεν θα προχωρσω σε καμα αναφορ σε αυτς τις πηγς. Αντθετα θα προσπαθσω να αποδσω μσω του γραπτο λγου την προσωπικ μου ποψη για το θμα αυτ. Χωρς βαργδουπες ννοιες, ορισμος και παραπομπς.

Εναι γνωστ σε λους το μεγαλτερο μειονκτημα του ανθρπινου εδους, του εδους μας! και αυτ δεν εναι λλο απ τα καττερα νστικτα που χουμε λοι, ανεξαιρτως! και ως εκ του θαματος αυτ τα καττερα νστικτα ανγονται σε αντερα συναισθματα οδηγντας μας σε υπερφαλες δηλσεις, αρχικ εσωτερικ, που δημιουργον να ασθημα ανωτερτητας. Αυτ με τη σειρ του αναμνει τον κατλληλο χρνο να εκδηλωθε καθς πως ανφερα η ζμωση γνεται αρχικ εσωτερικ. Και σο μεγαλτερος ο χρνος της ζμωσης τσο δυναττερο το ασθημα αυτ!

Τι γνεται λοιπν; κατ την εκδλωση του αισθματος ανωτερτητας, η οποα συμβανει ταν οι φροντες αυτ αναλαμβνουν εξουσα, εκδηλνεται και η πραγματικ εικνα τους. Φανερνεται ο χαρακτρας του ατμου! και ξρετε η αλαζονεα εναι σε υπρτατο βαθμ πλον, σε βαθμ που οι φροντες και εκδηλσαντες το ασθημα αυτ δεν αντιλαμβνονται τι μεταβανουν σε εξαιρετικ δυσχερ θση!

Δυσχερ θση! για ποιον; σως αναρωτηθε μειδιζοντας κποιος. Προφανς για τον διο! καθς  πως ανφερα παραπνω τα καττερα νστικτ υπρχουν σε λους μας. Ως εκ τοτου αυτ που δεν απαιτεται να γνεται εναι η πρκληση των ενστκτων αυτν. Αντθετα χρειζεται η χαλιναγγησ τους. Για να επιτευχθε αυτ θα πρπει, κατ την προσωπικ μου ποψη,  ο φρων την εξουσα να χει φροντσει πρωτστως να χαλιναγωγσει τα δικ του νστικτ. Να αποφγει τις εσωτερικς υπερφαλες δηλσεις και να εργζεται στο χτσιμο του δικο του χαρακτρα με δομικ στοιχεα την Ακεραιτητα, το Σεβασμ στη Μοναδικτητα, την Ειλικρνεια και τλος στην Αξιοκρατα.

Με λγα λγια θα πρπει αυτς που αναλαμβνει εξουσα να δουλεει πνω στην απκτηση παιδεας. Αλλ ουσιαστικς παιδεας και σε καμα περπτωση επιφανειακς. Ττε και μνο ττε θα αποκτσει δναμη χαρακτρα και μαζ με αυτν τον σεβασμ των συνεργατν του. 

Τι θα συμβε ττε; την απντηση σε αυτ το ερτημα την αφνω σε εσς! εγ θα περιοριστ σε τοτο:

Μπορε ο οποιοσδποτε να κερδσει εξουσα με οποιονδποτε τρπο. Χωρς μως Χαρακτρα δεν θα κερδσει τον Σεβασμ! 

* Η φρση αποδδεται τσο στον Βα τον Πριηνες, ναν εκ των 7 σοφν της αρχαιτητας, σο και στον Πιττακ τον Μυτιληναο λληνα στρατηγ και πολιτικ και επσης  εκ των 7 σοφν της αρχαιτητας. 

 
1
       e-mail
1 212>

blog
We Talk About Business . , . Marketing.
.
.